Tűzifa vásárlási tanácsok

összerakott fa háttér

Mikor érdemes beszerezni a téli tüzelőt?

Tavasszal a legjobb beszerezni a téli tüzelőt! A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már tavasszal megvásárolni az őszi, vagy inkább a következő évi tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. A kiszáradt fának sokkal jobb a fűtőértéke, így a költségek akár 30 %-át is meg lehet spórolni!
Akinek rendelkezésére áll elegendő anyagi forrás és otthona udvarán is elfér több évre elegendő tüzelő, annak érdemes már legalább 1-2 évvel korábban megvenni a tűzifát. Átlagosan a tűzifáknak 8-10 hónap kell, hogy elérjék a tüzelésre legalkalmasabb légszáraz állapotot, de fontos megjegyezni, hogy a száradása időben nem egyenletes. A nyári meleg időkben sokkal nagyobb mértékben szárad a fa, míg a hidegebb időkben jelentősen lassabban. Télen, a hidegebb, párásabb időben egy megfelelően kiszárított fa nedvesség tartalma emelkedhet!
Ha a szárításra nincs lehetőség, akkor javasolt már korábban összevágott tűzifát venni. A legtöbb kereskedőnél lehet vásárolni hálozott raklapos tűzifát, azonban érdemes rákérdezni, hogy mikor lett összevágva a fa. Ha biztosra akarunk menni, hogy száraz tüzelőt használunk, akkor vásárolhatunk keményfa brikettet is. A különböző formájú termékeknek jellemzően a mesterségesen szárított fűrészpor az alapja, így biztosak lehetünk abban, hogy száraz tüzelőt használunk.

Hogyan tároljuk a tűzifát?

Az optimális, légszáraz állapot eléréséhez a tűzifát fedett jól szellőző helyen kell tárolni, ezzel javíthatjuk a fűtőértéket, amivel a felhasznált fa mennyisége csökken. Pincébe, vagy teljesen zárt helyre csak száraz fát,vagy legalább egy éve felhasogatott száradó fát szabad berakodni. Ha mégis vizes fát helyezünk nem jól szellőző, nyirkos helyre, akkor a száradást lassíthatjuk vagy akár teljesen meg is állíthatjuk és penész képződésre is számíthatunk.

Milyen fát vásároljunk?

Ez a kérdés gyakran felmerül a vásárlókban. Sajnos egyértelmű választ nem lehet adni a kérdésre, minden ember másra esküszik, de egy dolog jellemzően közös: keményfával érdemes tüzelni.
Minden fának vannak előnyei és hátrányai, ezért az ideális fa kiválasztásánál fontos megvizsgálni, hogy milyen körülmények között fogjuk felhasználni. A tulajdonságaik között talán a két legfontosabb tényező a fűtőérték és az égés sebessége. A fűtőérték a népszerű tűzifák között némileg eltér, jellemzően ez maximálisan 10 %-ot jelent légszáraz fáknál. Az égés sebessége fontos tényező, ha gyorsan szeretnénk meleget csinálni, akkor egy gyorsan égő fa jó választás lehet, de ezeknek a fajtáknak jellemzően kevés parazsa van és nem sokáig tartják a meleget. Ha szükségünk lehet gyors és hosszú égésre egyaránt, akkor jó választás lehet többféle fát vásárolni. Az akác jó választás lehet begyújtani a tűzet, gyors égés jellemzi és hamar meleget ad. A cser lassabban ég, sokáig tartja a parazsat. Ha akáccal gyújtunk be, majd leégését követően csert rakunk rá, akkor kihasználhatjuk mindkét fának a tulajdonságait.

Cser

  • Fűtőértéke légszáraz állapotban kb. 4,6 kWh/kg.
  • Lassú égés és hosszú parázslási idő jellemzi.
  • Nedves állapotban égetve a magas csersav tartalom fokozza a kátrányosodást és intenzíven füstöl. Száraz állapotban azonban a csersav nem okoz problémát.
  • Kiszárítva vitathatatlanul az egyik legjobb fűzifa.
Cser_thumbnail

Bükk

  • Fűtőértéke légszáraz állapotban kb. 4,2 kWh/kg.
  • Egyenletes égés és könnyű hasíthatóság jellemzi.
  • Alacsony a kéreg százaléka, kevés hamu keletkezik.
  • Megfelelő választás minden vegyes tüzelésű fűtőeszközbe.
Bükk_thumbnail

Gyertyán

  • Fűtőértéke légszáraz állapotban kb. 4,2 kWh/kg.
  • Rendkívül kemény fa, hosszú égés jellemzi.
  • Javasolt kivágás után összevágni, mert szárazon nehezen hasad.
  • Alacsony a kéreg százaléka, kevés hamu keletkezik.
gyertyan_thumbnail

Kőris

  • Fűtőértéke légszáraz állapotban kb. 4,2 kWh/kg.
  • Kiváló égési tulajdonságai és minimális kátrányképződése miatt kedvelt választás.
  • Lassan szárad ki, de nedvesen is viszonylag jól ég.
Kőris_thumbnail

Akác

  • Fűtőértéke légszáraz állapotban kb. 4,1 kWh/kg.
  • Gyors égés jellemzi, parazsat nem tartja.
  • Jellemzően a frissen vágott fa is alacsony nedvesség tartalmú.
  • Nedvesen is jól ég, de ettől függetlenül ajánlott szárítani.
  • Vastag, laza kéreggel rendelkezik, ami könnyen lehullik róla.
akac_thumbnail

Milyen mértékegységben vásároljuk a fát?

Napjainkban is fontos kérdés, hogy milyen mértékegységben vásároljuk a tűzifát. Jellemzően mázsára, erdei köbméterre, ömlesztve és rakott kalodás fával találkozhatunk a piacon.

Fa vásárlás tömeg alapján

Hagyományosan a tömegre való fa vásárlás napjainkban is jellemző, azonban ez talán a legkevésbé pontos mértékegység. Több probléma is van ezzel a módszerrel:

  1. A fa tömege nedves és száraz állapotban akár 30 %-os eltérést is mutathat. 
  2. Kiszállításkor nem lehet megbizonyosodni a fa mennyiségéről.
  3. Sok kereskedő rendelkezik mérleggel, de hitelesített mérleggel kevesebb. Ahogy két szobai mérleg is jelentős különbségeket mérhet, így könnyen túlfizethetünk fa vásárlásnál is.

Fa vásárlás térfogat alapján

A tömeggel ellentétben a térfogat kis mértékben függ a fa nedvesség tartalmától, ezért pontosabb mérésre ad lehetőséget. Amennyiben rönkben vásároljuk a fát, akkor jellemzően tömör, vagy erdei köbméterben tudunk vásárolni. A legpontosabb mértékegység a tömör köbméter.

Abban az esetben ha feldolgozott tűzifát szeretnénk vásárolni, akkor lehetőségünk van erdei, szórt és rakott köbméterben vásárolni. Az erdei és szórt köbméterben való vásárlás hasonló. Noha sokan az erdei köbmétert tartják jobb mértékegységnek, kiszállításnál, ömlesztett állapotban sem a szórt, sem az erdei köbméter esetében nem tudjuk megállapítani pontosan a mennyiséget. Itt egyfajta bizalmi kapcsolat van a vásárló és a kereskedő között. Utólagosan, a fa összerakása után tudunk megbizonyosodni, hogy megfelelő mennyiséget kaptunk-e. Fontos, hogy tisztában legyünk a mennyiségekkel. Egy erdei köbméter kb. 2 szórt (ömlesztett) köbméternek, összerakva pedig 1,2-1,4 köbméternek fele meg. A szórt köbméter ebből adandóan kb. 0.6-0,7 rakott köbméternek felel meg. Tisztában kell lenni vele, hogy a rakott köbméter nem pontos mértékegység, van aki jobban összeilleszti a fákat és van aki hézagosabbra hagyja a jobb szellőzés érdekében. Amennyiben ennél jelentősen kevesebb mennyiségű fát kaptunk, akkor fordulhatunk a fogyasztóvédelemhez.

Ha rakott, kalodás fát vásárolunk, akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, azonban az ára valószínűleg magasabb lesz, a kaloda anyagköltsége és a rakodási költség miatt.

Honnan érdemes tűzifát vásárolni?

A megfelelő kereskedő kiválasztása rendkívül fontos tényező abban, hogy  ne legyünk átverés áldozatai. Napjainkban is rengeteg kereskedő árul kétes eredetű, nem megfelelő mennyiségű fát. Ha rönkben vásároljuk a fát mindenképpen javasolt megmérni a vásárolt fa mennyiségét az átvételkor. Hasított fa esetén azonban átvételkor nehéz megállapítani a fa mennyiségét, így ez egyfajta bizalmi kérdés a kereskedő és a vásárló között. Ha egy kereskedő hivatalos úton értékesít, számlát vagy nyugtát ad és rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, akkor kevesebb eséllyel leszünk átverés áldozatai. Ha ismeretlen kereskedőtől vásároljuk a fát, akkor mindenképpen nézzük meg a konkurens kereskedők árait. Ha egy kereskedő jelentősen olcsóbban árulja a fát, akkor érdemes feltenni magunkban a kérdést, hogy miért árulhatja ennyivel olcsóbban. Ilyen esetben sokkal nagyobb az esélye, hogy átverésről van szó.